Ongelukken door uitglijden en struikelen in de horeca vermijden
Zo houdt u uw medewerkers veilig op de horecavloer.
Medewerkers in de horeca zijn voortdurend in beweging. En daarin schuilen juist de gevaren:
ieder derde bedrijfsongeval in de horeca-en hotelbranche wordt veroorzaakt door slip-en glijgevaar.
Als ondernemer bent u verplicht om voldoende veiligheid op de werkvloer te garanderen.
Dit is in uw eigen belang want zieke werknemers kosten geld en inkomsten.
En daar zit u niet op te wachten.
In de horeca is het vaak hectisch en er loert overal struikel-en slipgevaar, geen wonder dus dat er zoveel bedrijfsongelukken gebeuren.
Als werkgever dient u dan ook het risico van ongelukken door gladde vloeren en trappen zo laag als mogelijk te houden.
De keuze van de juiste antislipvloer, het onderhoud van de vloeren en het juiste schoeisel vormen een zeer belangrijke factor in de risicobeheersing.
Verder is het van groot belang om de medewerkers zo te trainen dat ze hun werkzaamheden rustig en vooral gecontroleerd uitvoeren.
In ieder geval mogen er in de looppaden geen obstakels of rondslingerend voorwerkpen liggen.
Plaats vloeren die antislip, vlak, eenvoudig te reinigen en veilig te belopen zijn.
Een hoogteverschil van 4 mm kan al een struikelpunt vormen!
Hoe hoger het potentiele struikelgevaar hoe hoger de antislipwaarde van de vloer moet zijn.
V-Waarde
Bij spoelkeukens en natte ruimten komt er nog een extra waarde bij: de Verdringingsruimte (V-waarde)
Omdat in zulke ruimtes altijd verontreiniging ontstaat veroorzaakt door “slip-bevorderende” stoffen zoals olie, vet, vleesresten en groenteafval dient de vloer daar een verdringingswaarde te hebben.
Het profiel in de oppervlaktestructuur van zulke antislipvloeren kan een bepaalde hoeveelheid van dit glad-makende-vuil opnemen.
Doordat veel van dit vuil nu in het profiel van de vloer gaat zitten blijft er maximaal contact tussen de vloer en de schoenzool bestaan waardoor er een optimale antislipwerking ontstaat.
Het schoonhouden en reinigen van antislipvloeren
Bij het schoonmaken en onderhouden van horecavloeren en keukenvloeren kunnen de volgende tips nog nuttig zijn:
- Opgedroogde eiwitresten eerst een paar minuten inweken laten en dan verwijderen. Het poetswater moet minder dan 40 C warm zijn.
- Gebruik niet meer reinigingsmiddel dan door de fabrikant voorgeschreven. Er blijven anders restanten van hert reinigingsmiddel achter die de antislipvloeren weer glad maken als ze nat worden.
- Laat de antislipvloer afwerken met een holle sanitaire plintafwerking. Vuil kan niet in de hoeken gaan vastkoeken en de randen zijn veel eenvoudiger schoon te houden.